Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 162 714 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Piernik - pyszny, pyszny, przepyszny!

piątek, 09 lutego 2007 22:10
Skocz do komentarzy
Tadam! Tadam! właśnie nastąpiła ta epokowa chwila, gdy to właśnie ja - dyletantka kulinarna opublikuję swój pierwszy przepis!!!
Wiedziona mottem zaczerpniętym z mojej ukochanej MM, że "zwierzęta się wypasają, człowiek je: ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" i pokrzepiona jej własnymi wyznaniami, że wprawdzie jej tort biszkoptowy z kremem kawowym za nic nie chce trzymać pionu, to smakuje o niebo lepiej od równiutkiego, wypieszczonego tortu jej mamy, ośmielam się zapoczatkować dzialik: gotowanie na kolanie.
No cóż, jako, że kocham jeść, a moje podniebienie stanowczo domaga się jeszcze innych podniet niż kurczak pieczony 7 dni w tygodniu musiałam jakoś wprawić moje dwie lewe ręce, a głowę wysilić, by znaleźć przepisy nie przerastające zbzikowanej matki dwójki. Com znalazła, tym się podzielę.Zwłaszcza, że przecież wcześniej ktoś podzielił się tymi przepisami ze mną.

Na początek ciasto - piernik, pyszny, pyszny, przepyszny i tak bajecznie prosty, że nawet mi wychodzi!!! (Z przepisu Marty Gessler)

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyzki kakao
1 op. przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jaja
1 szklanka mleka
1 szklanka powideł
1/2 szkl miodu
3/4 szkl oleju


Teraz 3 proste kroki: (trudna się pomylić nawet z dwójką uwieszoną na nogach ;))

1. wszystkie składniki suche wymieszać. (mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek i sodę)
2. Dodać same żółtka jaj, mleko, powidła, miód, olej - całość dokładnie wymieszać.
3. Białka ubić, delikatnie połączyć z masą i wlać do wysmarowanej masłem foremki.

Nie wlewać więcej niż do połowy foremki.
W/g pani Gessler należy piec ok 50 minut w temp. 180 stopni C, piekłam dłużej i na 200, sprawdzając patyczkiem.

Piernik pychota. Pięknie wygląda udekorowany w gwiazdki białą czekoladą lub połówkami orzechów włoskich, polany czekoladą. Jest wilgotny i ma w sobie te nieuchwytną nutkę powideł śliwkowych, a poza tym, jak relacjonuje moja mama, u której jako jedynej wypiek ów się tak długo uchował, po tygodniu jest jeszcze lepszy. Jako ostateczną rekomendację dodam, że był przebojem Świątecznego stołu wraz z Klafuti Pascala i zapiekanką ziemniaczaną Nigelli, ale to może inną razą. :)
Podziel się
oceń
27
14

Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 03 marca 2015 22:43

    Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for?<br>you make blogging look easy. The overall look of your web site is fantastic, let alone <br>the content!

    autor Gabrielle

    blog: http://www.fiskalne-kasy.info.pl/blog/kasa-fiskalna-dla-mechanika-nowe-i-mobilne/

  • dodano: 23 grudnia 2014 17:31

    super chyba

    autor bez

    blog: bez

  • dodano: 23 grudnia 2014 15:52

    Super Pierkni. kuzynka mi go polecila, i przepyszny.. szybki do zrobienia. dziekuej bardzo!!

    autor Aga

  • dodano: 21 grudnia 2014 12:25

    czy to jest do feremki keksówki??

    autor Ania8419

  • dodano: 15 grudnia 2014 21:52

    U mnie tez zakalec!!!!!!! A piekę naprawdę dobre rzeczy! Niestety ciasto wraz z przepisem wrzucam do kosza :(

    autor Ja

  • dodano: 09 grudnia 2014 9:49

    Świetny przepis, dzięki wielkie

    autor mika1989

    blog: http://catering-warszawa.biz/

  • dodano: 06 grudnia 2014 12:31

    Piernik rewelacja, prosty, szybki w wykonaniu i super smaczny. Piekę go od kilku lat i jest idealny. Dodaję dużo orzechów do środka a czekoladowa polewa i jeszcze orzecha na wierzch :) mnnniiiiiaaaaammmmm, pernik jak marzenie. Prawdą jest, że po kilku dniach od upieczenia jest jeszcze lepszy. Piekę tydzień przed świętami ):

    autor Ela

  • dodano: 17 października 2014 1:22

    Fascynująca strona!

    autor Serafin

    blog: http://tinyurl.com/olr8gec

  • dodano: 17 grudnia 2013 21:00

    Witam.Chciałabym dodac do ciasta orzechy. Czy nie zaszkodzi to tem piernikowi? Dziękuję i czekam na odpowiedź :)

    autor ela_m

  • dodano: 27 listopada 2013 10:58

    Jest pyszny robilam w zeszlym roku w tym oczywiscie tez upieke! Balam sie ze nie znajde tego przepisu ale ufff jest! Dziekuje Ci bardzo :)

    autor Paulina

  • dodano: 18 października 2013 16:59

    Najlepszy przepis jaki znalazłem :) Zawsze wychodzi :P

    autor luklas94

  • dodano: 24 maja 2013 18:12

    czemu wychodzi zakalec wobec tego? boję się piec.......

    autor onna

  • dodano: 03 maja 2013 16:48

    Zrobiłam to ciasto wg w.w przepisu. Tak dobrego piernika jeszcze nie jadłam. Niebo w gębie. Pychota!! Gorąco polecam. Taki prosty, a taki bajecznie pyszny. Mniam! Poszedł w mig.

    autor Malutka

  • dodano: 31 grudnia 2012 13:24

    za każdym razem go przypale:))i za każdym razem wyjem z blaszki nawet okruchy :)
    pyszny jest

    autor aga

  • dodano: 22 grudnia 2012 11:03

    na razie ciasto w piecu zobaczymy;)

    autor eliza

  • dodano: 19 grudnia 2012 23:37

    Piekłan dwa razy i za każdym razem totalny zakalec!

    autor Ela

  • dodano: 26 listopada 2012 20:13

    ciasto jest przepyszne:P

    autor pati

  • dodano: 02 listopada 2012 14:34

    mam nadzieje że wyjdzie :)))

    autor wesoła

  • dodano: 21 października 2012 20:34

    na pewno bez orzechów jast taki dobry ???

    autor zosia

  • dodano: 04 października 2012 19:57

    To jest mój ULUBIONY przepis :-)

    autor qanna

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

niedziela, 2 sierpnia 2015

Licznik odwiedzin:  56 314  

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Ulubione strony

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 56314
Bloog istnieje od: 3107 dni

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl