Bloog Wirtualna Polska
Są 1 111 652 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Piernik - pyszny, pyszny, przepyszny!

piątek, 09 lutego 2007 22:10
Skocz do komentarzy
Tadam! Tadam! właśnie nastąpiła ta epokowa chwila, gdy to właśnie ja - dyletantka kulinarna opublikuję swój pierwszy przepis!!!
Wiedziona mottem zaczerpniętym z mojej ukochanej MM, że "zwierzęta się wypasają, człowiek je: ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" i pokrzepiona jej własnymi wyznaniami, że wprawdzie jej tort biszkoptowy z kremem kawowym za nic nie chce trzymać pionu, to smakuje o niebo lepiej od równiutkiego, wypieszczonego tortu jej mamy, ośmielam się zapoczatkować dzialik: gotowanie na kolanie.
No cóż, jako, że kocham jeść, a moje podniebienie stanowczo domaga się jeszcze innych podniet niż kurczak pieczony 7 dni w tygodniu musiałam jakoś wprawić moje dwie lewe ręce, a głowę wysilić, by znaleźć przepisy nie przerastające zbzikowanej matki dwójki. Com znalazła, tym się podzielę.Zwłaszcza, że przecież wcześniej ktoś podzielił się tymi przepisami ze mną.

Na początek ciasto - piernik, pyszny, pyszny, przepyszny i tak bajecznie prosty, że nawet mi wychodzi!!! (Z przepisu Marty Gessler)

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyzki kakao
1 op. przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jaja
1 szklanka mleka
1 szklanka powideł
1/2 szkl miodu
3/4 szkl oleju


Teraz 3 proste kroki: (trudna się pomylić nawet z dwójką uwieszoną na nogach ;))

1. wszystkie składniki suche wymieszać. (mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek i sodę)
2. Dodać same żółtka jaj, mleko, powidła, miód, olej - całość dokładnie wymieszać.
3. Białka ubić, delikatnie połączyć z masą i wlać do wysmarowanej masłem foremki.

Nie wlewać więcej niż do połowy foremki.
W/g pani Gessler należy piec ok 50 minut w temp. 180 stopni C, piekłam dłużej i na 200, sprawdzając patyczkiem.

Piernik pychota. Pięknie wygląda udekorowany w gwiazdki białą czekoladą lub połówkami orzechów włoskich, polany czekoladą. Jest wilgotny i ma w sobie te nieuchwytną nutkę powideł śliwkowych, a poza tym, jak relacjonuje moja mama, u której jako jedynej wypiek ów się tak długo uchował, po tygodniu jest jeszcze lepszy. Jako ostateczną rekomendację dodam, że był przebojem Świątecznego stołu wraz z Klafuti Pascala i zapiekanką ziemniaczaną Nigelli, ale to może inną razą. :)
Podziel się
oceń
16
10

Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 17 grudnia 2013 21:00

    Witam.Chciałabym dodac do ciasta orzechy. Czy nie zaszkodzi to tem piernikowi? Dziękuję i czekam na odpowiedź :)

    autor ela_m

  • dodano: 27 listopada 2013 10:58

    Jest pyszny robilam w zeszlym roku w tym oczywiscie tez upieke! Balam sie ze nie znajde tego przepisu ale ufff jest! Dziekuje Ci bardzo :)

    autor Paulina

  • dodano: 18 października 2013 16:59

    Najlepszy przepis jaki znalazłem :) Zawsze wychodzi :P

    autor luklas94

  • dodano: 24 maja 2013 18:12

    czemu wychodzi zakalec wobec tego? boję się piec.......

    autor onna

  • dodano: 03 maja 2013 16:48

    Zrobiłam to ciasto wg w.w przepisu. Tak dobrego piernika jeszcze nie jadłam. Niebo w gębie. Pychota!! Gorąco polecam. Taki prosty, a taki bajecznie pyszny. Mniam! Poszedł w mig.

    autor Malutka

  • dodano: 31 grudnia 2012 13:24

    za każdym razem go przypale:))i za każdym razem wyjem z blaszki nawet okruchy :)
    pyszny jest

    autor aga

  • dodano: 22 grudnia 2012 11:03

    na razie ciasto w piecu zobaczymy;)

    autor eliza

  • dodano: 19 grudnia 2012 23:37

    Piekłan dwa razy i za każdym razem totalny zakalec!

    autor Ela

  • dodano: 26 listopada 2012 20:13

    ciasto jest przepyszne:P

    autor pati

  • dodano: 02 listopada 2012 14:34

    mam nadzieje że wyjdzie :)))

    autor wesoła

  • dodano: 21 października 2012 20:34

    na pewno bez orzechów jast taki dobry ???

    autor zosia

  • dodano: 04 października 2012 19:57

    To jest mój ULUBIONY przepis :-)

    autor qanna

  • dodano: 03 września 2012 12:28

    Piernik rewelacyjny,najlepszy na trzeci dzień,zrobiłam z mleczną polewą BAJKA

    autor kowalka

  • dodano: 25 czerwca 2012 22:09

    Pyszny piernik, wyszedł i wyrósł! Nie dałam sodki, sam proszek do pieczenia. Dzięki za przepis :)

    autor KasiaJustynaBasia

  • dodano: 07 maja 2012 5:30

    What day isn't today?

    autor Utibtewsspeds

  • dodano: 22 kwietnia 2012 19:00

    świetny blog, ciekawie piszesz, super przepis

    autor mikami

  • dodano: 04 kwietnia 2012 18:48

    Przepyszny, nawet teściowa powiedziała, że "dobry" :)

    autor Margaretka

  • dodano: 23 grudnia 2011 22:54

    A blacha podwójna keksówka wzdłuż albo wszerz zależy jaką masz

    autor Kaja

  • dodano: 23 grudnia 2011 22:54

    Wyszedł ekstra, dziękuję za przepis! (trafiłam tu przez google)

    autor Kaja

  • dodano: 21 grudnia 2011 14:56

    dziewczyny jaka blacha musi byc do tego piernika?

    autor MADZIK

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

wtorek, 2 września 2014

Licznik odwiedzin:  44 087  

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Ulubione strony

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 44087
Bloog istnieje od: 2773 dni

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Wiadomości